A legtöbb ember fejében még él az a tévhit, hogy a cider az valamiféle almás sör. Aztán vannak olyanok, akik ugyan sejtik, hogy a cider az azért mégsem sör, de beazonosítani jobb híján csak a szupermarketekben kapható cukor, víz, koncentrátum és aroma keverékéből álló italokkal tudják.

A mi küldetésünk többek között az is, hogy ezt a ködöt eloszlassuk a fejekben, és megmutassuk, hogy mi is az az igazi cider.

Tehát…..

A hivatalos meghatározás szerint a cider almalé erjesztésével készült alkoholos ital.

Ebben a mondatban már benne is van a kulcsszó, miszerint a cider nem főzéssel, hanem erjesztéssel készül, tehát az előállítási technológiája közelebb áll a boréhoz, mint a söréhez.

A másik fontos elem, az almalé. Tehát a cider alapból almából készül, így amikor erről az italról beszélgetünk, nem szükséges külön kiemelni, hogy almás cider, mert az olyan mintha azt mondanánk, hogy szőlős bor.

Fenti okból kifolyólag nagyon fontos tehát, hogy milyen alapanyagból készül a cider. Ahogy a jó bor, vagy a jó pálinka sem a félig rothadt, összevissza kevert gyümölcsből készül, úgy a jó cidernél is fontos az egészséges és megfelelően összeválogatott almák felhasználása.

A cider őshazájában, Franciaországban és Angliában kifejezetten erre a célra termesztett almákat használnak fel, amelyek az étkezési almáktól eltérően általában vastagabb héjúak, savanyúbbak, és lisztesebbek, amolyan vadalma félék, ha valaki beleharapna, biztos elfintorodna.

Miután Magyarországon tudomásunk szerint egyenlőre nincsenek cider alma ültetvények – még – jól meg kell választani, hogy milyen almából készüljön az itteni cider. Általában egyébként sem csak egy fajtából készül, hanem többféléből, hogy a megfelelő cukor-sav tartalmat kiadják.

A cider tehát a normandiai vidékeken nyerte el mai formáját és vált népszerű itallá az észak-francia és dél-angol népek között. Eredetileg, a hangulatfokozó hatása mellett természetesen, mint a középkorban általában az alkoholt, a sokszor fertőzött víz helyett itták a cidert is, ezzel védekezve a járványok ellen.

A cider egyébként nagyon népszerű Spanyolországban is, illetve a németeknek és az osztrákoknak is megvan a maguk változata, illetve az angolok által persze amerikában is nagyon elterjedt.

Miután az alma ledarárálsra kerül, egy speciális cider présen nyerik ki belőle az almalevet.

Az almalé ezután tartályokban erjed. Lehet spontán erjedéssel hagyni, hogy járja a maga utját, de azért ha egyenletes minőségre törekszünk, akkor fajélesztő hozzáadása szükséges. Erjedés közben többszöri fejtésre kerül sor, majd ha “kész”, akkor lehet palackozni.

A jó cider éppen ezért drágább is, mint az ipari előállítású, mert ezt csak az alma rendelkezésre állásakor lehet elkészíteni, és nagyon oda kell figyelni minden egyes folyamatra, mert ha valami félremegy, akkor nem lehet előlről kezdeni a procedúrát. Éppen ezért, pont mint a boroknál, itt is lehetne évjáratokat megjelölni, hiszen az almatermés minőségétől függően  – száraz időjárás, csapadékos időjárás, stb. – az egyes években a cider íze sem tud mindig ugyanolyan lenni, mindig kicsit módosul, de éppen ez a jó benne.

Persze amit itt most leírtam, az csak egy alap eljárás, a ciderkészítésben is vannak módozatok, változatok – pl. pezsgő módszer, jégcider, keeving.

Azt talán mondani sem kell, hogy a craft cider kizárólag almából előállított, frissen préselt almaléből készül, ízfokozók, aromák, cukor vagy víz hozzáadása nélkül. Persze az ízesített cider kis mértékben tartalmazhat egyéb gyümölcsöket, de az alap az mindig az almalé.

Létezik egyébként körtéből, ugyanilyen eljárással előállított ital is, de azt már nem cidernek, hanem perry-nek hívják.

Ja, és a cider teljesen gluténmentes és vegán, illetve tele van mindenféle egészséges anyaggal, ami az almából belekerül – antioxidánsok, flavonoidok – szóval bárki ihat belőle!

Keressétek mindig a minőséget, igyatok craft cidert!

Az oldalt csak 18 év felettiek látogathatják. / Only people over 18 are allowed to visit our page.

Elmúltál már 18 éves? / Are you at least 18 years old?